Halılar; Evde veya ofiste en çok kullanılan eşyalardan biridir. Halı kullanımının yaygınlaşması nedeniyle halılarda toz, kir ve leke oluşumu da yaygınlaşmıştır. Halının düzenli olarak temizlenmemesi durumunda o evde veya ofiste yaşayan kişiler sağlık sorunları ve tehlikeleri yaşayacaklardır. Bu bağlamda, düzenli halı temizliği bir zorunluluktan çok önemli bir ihtiyaçtır.
Halı temizliğinin en önemli nedeni temiz bir ortam yaratmaktır. Halılar düzenli olarak temizlenirse tüm ailenin ve özellikle çocukların sağlığı korunmuş olur. Halı temizliği ile halının üzerindeki mikroplar ölür ve halıyı terk eder. Ayrıca halıdaki toz akarlarına da dikkat etmelisiniz.
Toz akarları kuluçka sürelerini halıların üzerinde geçirmeyi sevdikleri için yumurtlayarak üremeleri için ideal bir ortam oluşturur. Halı temizliği çocuk sağlığı için ayrı bir önem taşımaktadır.
Bu Yazımızda Neler Var:
Halı Temizleme Malzemeleri
Halılarda sabun ve şampuan kullanmak yaygın yöntemlerden bazılarıdır. Ayrıca çok kirli halılar için hazırlanan karbonatlı suya az miktarda leke çıkarıcı eklenmesi derinlemesine bir temizlik sağlar. İstenildiği takdirde özellikle kirli kısımları elde tutulan bir halı fırçası ile geçmek başarılı temizlik şansını arttırmaktadır.
Sirke, kabartma tozu, su ve çamaşır deterjanından oluşan dörtlü sizin için ideal olabilir. Bu yöntem inatçı lekeler için de kullanılabilir. Deterjan kullanmak yerine Yumos Extra gibi kaliteli bir yumuşatıcı da tercih edebilirsiniz; Bu şekilde halınız güzel kokacaktır. Yine, önce halınızı süpürün.
Halı Yıkamada Püf Nokta
Halının kalıcı olabilmesi için önce altına kaymaz bir tabaka serilmesi gerekir. Kaymaz katman sadece matın nefes almasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda matın kaymasını da engeller. Minderin üzerine koyulması gereken ağır bir cisim varsa ayaklarınızın altına minder veya mineflo koyarak minderde derin eziklerin oluşmasını önleyebilirsiniz.
Halı lekeleri için evde yapabileceğiniz basit bir çözüm, lekeli bölgenin önce neminin alınması ve elektrikli süpürge (uygun bir fırça ile) ile çıkarılmasıdır. Daha sonra lekeyi geçici de olsa sabunlu bir bezle silerek çıkarabilirsiniz. Halıyı yıkamadan lekeleri tamamen çıkaramayacağınızı unutmayın.
Leke çıkarma işlemindeki püf nokta, lekeyi çıkaracağım dediğinizde halınızda kalıcı bozulmalar oluşturmamaktır. Halıyı çok sert fırçalamayın, çok sert ovalamak halının tamamını yıpratacağı için çok sağlıklı bir yöntem değildir.